Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur översväminingsdrabbade lägenheter återställs i Gävle: ”Kommer ta tid” Foto: Stefan Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu börjar Gavlegårdarna renovera översvämmade lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Gavlegårdarna har börjat återställa några av de lägenheter som förstördes efter skyfallen över Gävleområdet den 18 augusti.

– Det är ett omfattande arbete. Så det kommer att ta ett antal veckor eller månader innan de första kan flytta tillbaka, säger Niclas Lind, förvaltningschef på Gavlegårdarna.

Totalt har det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna skador i 174 lägenheter. Till det kommer biytor som förråd och oinredda källare. Innan renoveringarna av alla lägenheter kan komma igång måste skadorna besiktas, rivas ut och torkas.

– Rivningsarbetet har gått bra och just nu är det 116 objekt som är i torkningsfasen. Återställning har påbörjats i 22 lägenheter, säger Niclas Lind.

Inte klart till jul

Det är framför allt i området Hemsta som lägenheter har börjat renoveras och återställas. Återuppbyggnaden kommer att ta tid och återflyttning kommer att ske successivt. Inte förrän under nästa år beräknas arbetet vara helt klart.

– Som vi sagt tidigare; de absolut flesta får räkna med att fira jul på annan plats än i sin lägenhet om man drabbats av översvämningsskador, säger Niclas Lind.

Nya skador kommer fortfarande in

Hittills har det anmälts 712 skador på Gavlegårdaras fastigheter efter skyfallen och översvämningarna i mitten av augusti. Och det dyker fortfarande upp nya skador.

–Det är inte så många. Det dyker upp någon enstaka då och då, säger Niclas Lind.

Oftast handlar det om skador i biytor som källare och förråd.

– Det som upptäcks nu är sånt som hyresgäster inte själva har sett, men som vi upptäckt i samband med andra arbeten i exempelvis grannlägenheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet