Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Adam Larsson berätta om hur arbetet med att byta sex mil järnvägsspår mellan Gävle och Söderhamn går till. Foto: Neda Ameli/SVT

Nu byts sex mil järnvägsspår mellan Gävle och Söderhamn

Publicerad

Måndagen den andra augusti startade arbetet med att byta järnvägspår mellan Gävle och Söderhamn. Tågtrafiken ersätts med bussar eller med tåg som kör en annan väg. Resorna beräknas ta 30 till 45 minuter längre tid än vanligt.

Det 40 år gamla spåret har gjort sitt och nu är det dags för en ordentlig upprustning. Förutom sex mil nytt spår blir det även flera nya, moderna växlar med värme och snöskydd. Enligt Trafikverket ska det bli en mer stabil och punktlig järnväg där tågen går tystare och komforten för resenärerna ökar.

– Järnvägen kommer att bli robustare, pålitligare och det kommer att bli bekvämare, säger Adam Larsson, projektledare på Trafikverket.

Och under arbetets gång påverkas resenärerna med kraftigt förlängda resetider.

– Det kanske har en betydelse som inte jag förstår att man måste hållas på i semestertiderna. Det är varje år lika. Så det är lite svårt och så får man veta om omläggningen sent, säger resenären Kerstin Wadelius.

Trafikverket uppger att bytet av järnvägsspåret är klart till 22 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer