Anna-Lena Halvarsson är stationschef på Kustbevakningen i Gävle. Hon är positiv till den nya lagen som ger dem större befogenheter när det kommer till att utreda brott till havs. Foto: Emma Åhlström / SVT

Nu får Kustbevakningen utreda fler brott ute till havs

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen har fått större befogenheter när det kommer till brott ute till havs. En ny lag innebär att de nu får utreda flera av de brott som de tidigare har behövt lämna över till polisen.

De utökade befogenheterna ute till havs tas emot positivt på Kustbevakningen i Gävle.

– Det här underlättar mycket för oss, säger Anna-Lena Halvarsson, stationschef i Gävle till SVT Gävleborg och fortsätter.

– Förväntningarna av samhället är att vi ska kunna göra sådant här, men fram tills nu har vi inte kunnat göra det utan vi har fått lämnat över allt till polisen. Det har gjort att mycket har blivit liggande. Nu blir det ett högre tempo i utredningarna och rättssäkrare.

Får utreda brott som rör sjösäkerhet och fiskebrott

Den nya lagen innebär inte någon utvidgning av Kustbevakningens uppdrag. Utan snarare handlar det om en fördjupning där Kustbevakningen alltså får inleda, leda och slutföra en förundersökning. Det gäller brott som rör till exempel skyddslagstiftning, sjösäkerhet och fiskebrott. 

Trots mer att göra tillsätts dock inte fler resurser ute till havs.

– Vi kommer att anställa några utredare, men annars kommer vi att jobba på som vanligt. Det är klart att det skulle vara bra om vi blev fler, men så blir det inte, säger Anna-Lena Halvarsson. 

Ser du några risker att det här kommer att påverka verksamheten negativt?

– Nej, absolut inte. 

Brottstyper där Kustbevakningen får rätt att inleda förundersökning

Skyddslagstiftning

Sjötrafik och sjösäkerhet

Vattenförorening och miljö

Överträdelser av fiske- och jaktlagstiftning

Fornminnen och vrak i kulturmiljölagen

Sveriges maritima zoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.