Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nu fraktas Gävles spårvagnar bort för alltid

Uppdaterad
Publicerad

Drömmen om att åter kunna rulla Gävles gamla spårvagnar i staden gick i stöpet när kommunen sa nej vid senaste kommunfullmäktige. Nu lägger spårvägssällskapet ned och vagnarna fraktas bort under onsdagen.

Under första halvan av 1900-talet trafikerade spårvagnar Gävles gator. Svenska spårvägssällskapets Gävle-avdelning har under många år kämpat för att åter kunna driftsätta de tre vagnar som man har i sina ägor.

Väntade sju år på kommunens svar

2011 lämnade sällskapet ett medborgarförslag till kommunstyrelsen om att kommunen skulle godkänna museitrafik på sträckan Brynäs-Atlasområdet och drifta anläggningen, medan sällskapet skulle köra spårvagnarna för allmänhet på somrarna.

Sju år senare fick de svar av kommunen: Nej till spårvagnar i Gävle.

– Det känns förbaskat tråkigt. Jag önskar att vi hade haft mer stöd från kommunen, säger Daniel Ersson vid spårvägssällskapet.

Föreningen går i graven

Som en konsekvens av kommunens besked ser sällskapet inte längre någon framtid för sin verksamhet, trots att man har lagt åtskilliga timmar på att renovera sina vagnar.

– Föreningen går i graven och vagnarna lämnar Gävle för gott, de dras till Stockholm och Malmköping där det finns en museispårväg, säger Daniel Ersson.

Den gamla Gävle-spårvagnen lämnar staden för gott och passerar här spåret på Atlasområdet som spårvägssällskapet hade hoppats kunna köra den på innan kommunen sa nej. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer