Värdshuset i Kårböle innan evakueringen inleddes. Under måndagen meddelade räddningsledningen i Ljusdal att man släpper på avspärrningarna för de boende där. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Nu hävs avspärrningarna av Kårböle – bränderna under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 10 så meddelade räddningsledningen i Ljusdal att man släpper på avspärrningarna för boende som varit evakuerade från sina hem.

Det gäller boende i Kårböle, Lassekrog, Gammelvallen, Degerkölsvallen och de som fortfarande varit evakuerade från Finneby.

Detta görs efter bedömningen att man kan minska de områden som anses vara kritiska. Det berättade biträdande räddningsledare Patrik Åhnberg vid en presskonferens i Färila på måndagsförmiddagen.

Skogsbränderna sommaren 2018

För boende i Enskogen, Laforsen och Ängra så gäller avspärrningarna fortfarande.

Lugn natt i skogarna

Han berättade också att natten varit lugn och att man fortsätter att bekämpa bränderna med markstyrkor. Att man går in från begränsningslinjerna för att släcka elden.

Räddningsledningen betraktar nu också bränderna som under kontroll, men poängterar att det inte betyder att den är släckt.

– Släckningsarbetet kommer att pågå länge till, säger Patrik Åhnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet