Det tar flera timmar att ta slakta en gråsäl. Foto: Robin Herzog/SVT

Nu inleds licensjakt på gråsäl – 2000 individer får skjutas

Publicerad

Från och med den 20 april till 31 januari 2021 får 2 000 gråsälar skjutas i riket för då återinför Naturvårdsverket licensjakten. Orsaken är att sälarna skadar fiskeindustrin. SVT träffade ett par säljägare på kurs i Enånger som vill kunna jaga från båt – och pratade om varför de jagar säl.

– Jakten behövs dels för att hålla nere populationen, har vi allt för stora sälpopulationer blir det sjukdomsspridning precis som med alla olika viltpopulationer, säger jägaren och kursdeltagaren Calle Weider.

Under 2019 års skyddsjakt fick 200 gråsälar skjutas i Gävleborgs län, nu blir det 2 000 stycken totalt i landet.

Orsaken till att man går över till licensjakt är att sälbeståndet i Östersjön som ligger på 47 000 till 63 000 individer orsakar skador på fiskeredskap och äter upp för mycket fisk enligt Naturvårdsverket.

Helsingforskommissionen som är styrande organ för Helsingforskonventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö, föreslår att ett undre referensvärde för antal gråsälar bör uppgå till 10 000 stycken som allra minst.

Orsaker enligt Naturvårdsverket

Jakten ska se till att verka i förebyggande syfte för att fiskenäringen ska fungera problemfritt, enligt Naturvårdsverket. De skriver i sitt beslut om licensjakt att: ”Jaktformen kan också bidra till att minska konflikter mellan gråsäl och människa i de regioner där gråsälens förekomst är tät...” samt att ”artens påverkan på människors intressen ska vara neutral eller positiv.”

Vad utbildas kursdeltagarna i Enånger att göra med de skjutna sälarna då? De lär sig att ta vara på sälens kropp.

Starta klippet ovan för att se hur det går till.

Mer om säljakt

Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl från den 20 april. På deras webbsida hittar du mer information om reglerna som gäller kring säljakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.