Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska rivningen av jättesilon gå till – Göran Valtonen, Projektledare Gävle strand, förklarar. Therese Metz (MP) berättar också hur man resonerat när man tagit beslutet som kommer kosta mångmiljonbelopp. Foto: Arvid Jansson/SVT

Nu ska jättesilon på Gävle strand rivas – så mycket kommer det att kosta

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer beslutades det i höstas att silon på Alderholmen i Gävle ska rivas. Om allt går enligt plan kommer den omkring 60 meter höga byggnaden jämnas med marken sommaren 2024.

Kommunstyrelsen har beslutat att det är angeläget att silon rivs så snart som möjligt, till stor del på grund av att den blivit ett tillhåll för ungdomar.

– Det här hade blivit en otrygg plats där människor tog sig in, men som också uppfattas som otrygg i området, säger kommunalrådet Therese Metz (MP).

Slutnota på tio miljoner kronor

Att riva silon går på tio miljoner kronor och dessa kommer tas ur kommunstyrelsens egen kassa.

– Vi tror att det finns stora möjligheter när bostadsmarknaden vänder att få igen de här pengarna, säger Therese Metz (MP).

Hör mer om rivningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.