Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur samtal kan hjälpa män att inte använda nävarna – samtalsledare Patrick Swing berättar i klippet. Foto: Barbro Sellin/ SVT

Nu startar Stickan en öppen samtalsgrupp för män i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Män i Hudiksvall med omnejd erbjuds nu att få komma till en öppen samtalsgrupp. Gruppen leds av volontärer och har ingen gemensam problemformulering utan syftet är att generellt främja psykisk hälsa bland män. 

Många män kan ha svårt att prata om sådant som känns jobbigt. Tanken är därför att gruppsamtalet ska fungera som en ventil för att förebygga att det som känns jobbigt i livet växer och blir ohanterligt eller destruktivt.

Syftet med tisdagsträffarna är att motverka ensamhet och att främja psykisk hälsa hos män.

Volontärer

Stickan har utbildat tre volontärer i samarbete med Medborgarskolan som ska vara värdar och samtalsledare för sammankomsterna. De har jobb i helt andra branscher och är alltså inte anställda terapeuter utan gör detta på sin fritid.

Den här samtalsgruppen kommer inte att ha ett särskilt tema eller en gemensam problemformulering. Det är samtalsledarnas uppgift är att föra samtalet framåt i gruppen och göra det möjligt för alla att delta.

Pilotprojekt

Att utbilda samtalsledare och erbjuda öppen samtalsgrupp för män är ett pilotprojekt som Stickan driver under 2023 i samverkan med Region Gävleborg. Vid årets slut kommer insatsen att utvärderas.

Stickans Krismottagning finns annars i Gävle och har råd- och stödsamtal med män i någon form av livskris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.