Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Helen Spik, chef för operationsenheten på Hudiksvalls sjukhus, in i de specialbeställda modulerna. Foto: Tor Jonsson SVT

Operationer utförs i inhyrda moduler på Hudiksvalls sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ombyggnationen av operationssalarna på Hudiksvalls sjukhus sätta igång. För att kunna fortsätta operera under byggtiden har Region Gävleborg hyrt in specialbeställda moduler och under onsdagen genomfördes den första operationen.

Då operationssalarna varit i drift sedan 1976 behöver de genomgå en omfattande ombyggnation. Men för att kunna fortsätta utföra operationer har regionen hyrt in moduler.

Inne i den nya salen sitter det en panel på väggen. Där kan man styra över luftfuktighet, ventilation, temperatur och vilken typ av belysning som ska vara i rummet. De sex inhyrda operationsmodulerna är funktionellt likvärdiga, vilket kommer att underlätta planeringen av vårdarbetet. 

Stora ytor – mindre personal

Under de två åren som ombyggnaden pågår kommer man titta på att justera arbetstider på ett sätt så att personalutrymmena ändå kan fungera. 

– Personalutrymmen har fått krympas rejält eftersom vi har prioriterat stora ytor för operationslokalerna, säger Helen Spik.

Klicka på länken för att se de nya operationsmodulerna på Hudiksvalls sjukhus.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.