”Du lämnar in ditt smutsiga material till oss och får tillbaka det rent.” Så beskriver vd Edward Murray sitt företags affärsidé. Foto: Pressbild

Ny aktör etablerar sig i Sandviken – specialugn ska utvinna metall ur avfall

Uppdaterad
Publicerad

Med specialugnar drivna av vätgas siktar nu ett företag på att etablera sig i Sandviken. Tanken är att utvinna metall ur avfall.

– Vi ser fram emot att sätta igång med produktionen under 2023, säger Edward Murray, vd för Greeniron.

Bolaget har en patentskyddad ugn och säger att etableringen av en kommersiell produktionsenhet för fossilfritt järn i Sandviken är den första i sitt slag i världen.

– Inom både gruv- och stålindustrin bildas det stora mängder av biflöden och restprodukter. Med Greenirons teknologi är det fullt möjligt att återvinna dessa restflöden till järn- och metallråvaror utan onödiga utsläpp, säger Edward Murray.

Kommunalrådet: ”Positiv nyhet”

Företaget inväntar miljötillstånd. De etablerar sig på Sandviks område som numer kallas Sandvikens industripark.

– Detta är en otroligt positiv nyhet för Sandviken som kommer att bidra till en fin utveckling av vårt näringsliv och nya gröna arbetstillfällen, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

I början handlar det om ett blygsamt antal arbetstillfällen, omkring fem personer behövs, men på sikt räknar företaget med att bli en större arbetsgivare.

– Om vi kan få växa till att ha mellan sex och tio ugnar så behövs drygt hundra anställda, förhoppningsvis innan 2025, säger Edward Murray till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.