Ett tjugotal företag har varit med och utformat den nya utbildningen. Per-Olov Olsson, sektionschef ÅF Industri är en av de som deltagit i arbetet. Alice Nordlund från Bollnäs är en av deltagarna. Foto: SVT

Ny CAD-utbildning ska förse lokala industrier med folk

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal företag i länet har brist på folk som kan göra tredimensionella ritningar i CAD-program. Nu har en ny utbildning dragit igång i Bollnäs.

Söktrycket var hårt, närmare 180 personer sökte de 30 platserna på den nya yrkeshögskoleutbildningen till 3D-CAD-tekniker/innovatör i Bollnäs.

Alice Nordlund är en av deltagarna och har läst CAD på gymnasiet.

– Den tekniska delen av inredning och design är något jag alltid gillat och har läst tidigare. Jag bor i närheten så det här passar mig perfekt, säger hon.

Företagen efterfrågar

Utbildningen drivs av Hälsinglands utbildningsförbund i samarbete med de lokala företagslivet.

– Det kom ett tjugotal företag till oss och berättade att de behövde anställa folk de närmsta åren och ville att vi skulle starta en utbildning, säger Ann-Sofie Gustafsson, enhetschef Hälsinglands utbildningsförbund.

Uppdaterad utbildning

En liknande utbildning har funnits tidigare, men den stängdes ner för flera år sedan. Detta är en uppdaterad utbildning som helt är skapad utifrån marknadens behov och går på distans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.