Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shah Jalal menar att den nya omikronvarianten BA.5 kan leda till en femte smittvåg men att den inte kommer att vara lika allvarlig som de tidigare. Foto: Arvid Jansson/SVT

Ny smittsam omikronvariant bekräftad i Gävleborg

Publicerad

Den högt smittsamma omikronvarianten BA.5 dominerar i flera regioner i Sverige och i onsdags bekräftades de första fallen även i Gävleborg. 

– Med det finns en risk för en ökad smittspridning under de närmaste månaderna, säger Shah Jalal.

De sex Gävleborgare som nu testats positivt för omikronvarianten BA.5 provtogs runt midsommarhelgen. Sedan dess har även det totala antalet bekräftade covidfall ökat bland de grupper som provtas. Under de senaste sju dagarna har 50 personer testats positiva i länet vilket är en nära dubblering av positiva fall i jämförelse med veckorna dessförinnan.

Smittspridningen i samhället är däremot svår att slå fast exakt.

– Det finns olika indikatorer. Bland annat har antalet inlagda covidpatienter på sjukhus ökat något under den senaste veckan. De har däremot lindriga symptom, säger Shah Jalal.

Kan leda till en femte smittvåg

Shah Jalal menar att omikronvarianten BA.5 kan leda till en femte smittvåg, som däremot inte kommer att vara lika allvarlig som de tidigare.

– Fler kan bli smittade men det finns ingenting som tyder på att de kommer att få allvarliga symptom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.