Smittspridningen ökar – nu återinförs användning av munskydd i sjukhusvården i Gävleborg. Foto: Henrik Holmberg / TT

Ökad coronasmitta – nu införs munskydd inom vården igen

Uppdaterad
Publicerad

På grund av ökad spridning av covid-19 i landet höjer nu Region Gävleborg säkerheten vid patientnära arbete igen. Munskydd och provtagning återinförs för att minska smittspridningen.

Personal inom hälso- sjukvården ska från och med förra veckan använda munskydd eller visir i syfte att skydda patienterna från droppar och stänk ifrån luftvägarna.

Om personal har symtom som kan vara covid-19 ska hen stanna hemma. Hur länge beror på hur vaccinerad personalen är. Provtagning med antigentest ska tas om personalen är vaccinerats med minst tre doser, har lindriga symtom eller om chef har tillfrågat personal att jobba i händelse av svår bemanningssituation.

Coronaviruset i Gävleborg

Så ser smittspridningen ut i länet

”Just nu har vi låg smittspridning i länet med 25-30 positiva prover per vecka. I dag vårdas tre patienter på sjukhuset på grund av Covid-19. Ingen patient behöver IVA-vård på grund av Covid-19”, skriver smittskyddsläkare Shah Jalal i ett mail till SVT Gävleborg.

Den 7 juli meddelade Folkhälsomyndigheten på en presskonferens att smittan ökat mellan 30 och 40 procent de senaste veckorna, men det är från låga nivåer. Det utfärdades inga nya rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet