Åldergruppen 30-40 år är där flest personer avstår från att ta tredje dosen covid-vaccin. Foto: Jessica Gow/TT

Svagt intresse för tredje dosen hos unga

Publicerad

Vaccinationen mot covid 19 är fortfarande i full gång. Dock är det många 30-40-åringar som avstår från tredje dosen. Detta var Arbetarbladet först att berätta om.

För ett par veckor sedan kunde SVT Gävleborg berätta att vaccineringen av åldersgruppen 65+ gått på högvarv. Det samma verkar inte gälla för de yngre i länet.

Sjuksköterakor reagerar

Eva Haglund, sjuksköterska på Sandvikens sjukhus, säger till tidningen att hon tror att många yngre uppfattat de lättade restriktionerna som att pandemin ska vara helt över och att vikten av vaccinering inte är lika stor längre. Något som hon menar är en missuppfattning.

–  Jag tror inte att många uteblir för att de inte törs, utan tror mer att det är okunskap det handlar om, säger Eva Haglund.

Fortsatt viktigt

Möjligheten att vaccinera sig mot covid 19 kommer fortsatt att finnas även under sommaren på Sandvikens sjukhus. Sjuksköterskan Eva Haglund betonar vikten av att fortsätta ta sina doser till tidningen.

– Ju färre doser du har desto större risk att du blir svårare sjuk. Tar man inte sina doser så är risken att det uppstår nya mutationer och så kommer det kanske ett covidvirus som inte vaccinet hjälper mot, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.