Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branschorganisationen Fastighetsägarna vill ha en hyreshöjning på 11-12 procent. Agnes Svedberg, Fastighetsägarna och Magnus Lager, Hyresgästföreningen. Foto: Press bild

Nya rekordstora krav från privata hyresvärdarna i Gävleborg – vill höja hyran med 12 procent

Uppdaterad
Publicerad

Branschorganisationen Fastighetsägarna vill ha en hyreshöjning på 11-12 procent. Det är högre än de rekordstora kraven förra året.

– Det beror mycket på det ekonomiska läget. Det har varit ökade kostnader, säger Agnes Svedberg, ansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna i mittnord som Gävleborg tillhör.

16 procent

Enligt Fastighetsägarna har de sett en kostnadsutveckling på 16 procent bara från att förvalta fastigheter. De vill därför höja hyrorna för att klara av det ekonomiska läget.

Hyror i Gävleborg

– Vi har full förståelse för att det kommer vara tufft för hushållen. Vissa hushåll kommer dessutom att ha svårt att betala höjningen, säger Agnes Svedberg.

”Orimlig höjning”

Hyresgästföreningen i Gävleborg menar att höjningen är orimlig och vill istället se andra lösningar.

– Kostnader stiger och det är inget nytt för oss i branschen, säger Magnus Lager, hyresförhandlare på Hyresgästföreningen.

I nuläget kommer ytterligare förhandlingar att äga rum tills båda parter är nöjd.

– Vi förstår att det kommer bli hyreshöjningar men vi tycker att man bör bära bördan tillsammans, fastighetsbolag och hyresgäster, säger Magnus Lager.

Hör mer om hyreshöjningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyror i Gävleborg

Mer i ämnet