Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med köttbonden Åsa på ett veterinärsamtal via mobilen. Foto: SVT

Djursjukvården hänger med utvecklingen – få hjälp av veterinären i mobilen

Uppdaterad
Publicerad
I dag är det inte alls ovanligt att träffa sin läkare via länk i telefonen och nu börjar den digitala tekniken även slå igenom inom djursjukvården. Vi har träffat köttbonden Åsa Svedberg i Freluga, Bollnäs, som precis har börjat använda sig av veterinärhjälp i mobilen.

Det finns två företag i Sverige som erbjuder digital vererinärvård och främst har man riktat in sig på tamdjur som hundar, katter och hästar. Men nu börjar funktionen även komma inom lantbruket.

”Ser bara fördelar”

Köttbonden Åsa Svedberg i Freluga utanför Bollnäs är en av de första i landet som valt att ansluta sig till veterinärvård via app. Hon tror att det både kommer göra det både billigare och lättare för henne att sköta sina djur.

Då det råder brist på veterinärer för just nötkraeatur blir det på detta sätt också lättare för henne att få kontakt med en specialist.

– Jag ser bara fördelar med det här, säger Åsa Svedberg.

Mobilrådgivning – ett komplement

Ett veterinärbesök via mobiltelefonen är tänkt som en första rådgivning från en veterinär, som sedan via appen kan och remittera vidare till hembesök av veterinär om det behövs.

– Det är tänkt att fungera lite som 1177 fast för djur, säger veterinären Rebecca Crusoe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer