Nyheter från dagen: 26 februari

Publicerad

Utvalda nyheter från Gävleborgs län måndagen den 26 februari.

När företaget OpenAI nyligen lanserade sitt nya videoverktyg Sora sände det chockvågor genom teknikvärlden. Även bland de mest inbitna AI-entusiasterna hade många svårt att greppa hur snabbt utvecklingen accelererar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har rest över hela världen för att filma. Men att ta en location-bild från New York eller Japan – det behöver vi inte längre göra”, säger Ulf Gradin. Foto: Rikard Berglin / SVT

Videoverktyget Sora fascinerar världen med sina hyperrealistiska och helt fejkade videoklipp. SVT gick ut på stan för att se hur många som förstod att det de såg var skapat av AI.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varför ska jag hålla på med datorer och förstöra allt?”, frågar sig en av personerna som SVT pratar med. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Efter alla turer: Lustgas förbjuds på allmän plats i Bollnäs

Efter en del om och men står det nu klart att det är förbjudet att använda lustgas på allmän plats i Bollnäs kommun. De platser som pekas ut är inom Karlslundsbadet och närliggande park, i Bollnäs centrum, på kyrkogårdar och vid Långnäs samt runt Vågen.

Nu är det förbjudet att använda lustgas på allmän plats i Bollnäs kommun. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.