I Järvsötrakten har man hittat flera olovliga åtlar. Bilden visar ett av de tidigare fynden.

Nytt åtelfynd i Järvsötrakten – med fem ton slaktrester

Uppdaterad
Publicerad

Slaktrester på omkring fem ton har hittats vid en misstänkt olovlig björnåtel i Järvsötrakten, det största fyndet hittills. Nu polisanmäler Länsstyrelsen misstänkt förberedelse till jaktbrott.

Flera olovliga åtlar, platser för att locka djur, har hittats i Ljusdals kommun den senaste tiden och har fått flera viltvårdsområden att stoppa höstens björnjakt eftersom man misstänker att åtlarna har placerats ut med syfte att locka björn.

Det senaste åtelfyndet finns i Järvsötrakten och ska enligt Länsstyrelsen handla om uppskattningsvis fem ton slaktavfall. I Roskölen mellan Färila och Los har man tidigare hittat nära ett ton slaktavfall. I slaktavfallet finns spår efter häst, nöt och höns, och på platsen finns både spår och spillning efter björn.

– Man får jaga björn med åtel om man följer våra beslut men de här åtlarna är inte anmälda och innehåller dessutom tamdjursslaktrester, säger Sara Sundin, Länsstyrelsen.

Polisanmäler åtlarna

Under tisdagen besiktigades åtlarna av Länsstyrelsen och Ljusdals kommun.

– Vi kommer att polisanmäla misstanke om förberedelse till jaktbrott vid de platser vi besiktigade i går. För vår del ser vi att det inte är en åtel som är avsedd för exempelvis räv eftersom de är så stora så vi misstänker att det är åtel för björn, säger Sara Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.