Samarbetsavtalet ska leda till högre kompetens Foto: Neda Ameli/SVT

Nu ska kompetensen höjas i Gävleborg – nytt avtal mellan kommunen och Högskolan

Publicerad

Bara 20 procent av invånarna i Gävleborgs län är högutbildade, men det vill Gävle kommun och Högskolan i Gävle förändra. Genom ett nytt samarbetsavtal ska man höja utbildningsnivån och kompetensen i länet.

Genom mål som ökad tillväxt och hållbarhet hoppas man bland annat på att samarbetet kan leda till att fler utbildar sig. Högskolan och kommunen satsar ännu mer på utbildning och forskning.

– Det här samarbetsavtalet gör så att vi kan förstärka och kraftsamla vår forskning och utbildning för att få bättre kvalitet och bidrar med kunskaper, säger Lars Bengtsson, prorektor Högskolan i Gävle.

Gävleborg – Högskolan i Gävle

Fyra fokusområden

Avtalet består av fyra fokusområden, skolutveckling, samhälle och näringsliv; hälsa och välfärd och kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Och visionen är att nå målet mot ett hållbart samhälle.

– Vi pratar inte om att fler måste bli forskare eller akademiker men fler måste få en högre utbildning, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Högskolan i Gävle

Mer i ämnet