Dan Brodin (KD), Linus Gunnarsson (M) och Liz Zachariasson (SD) presenterade under onsdagen en gemensam budget i Ockelbo – det första steget mot makten 2022 enligt partierna. Foto: SVT/Signe Söderlund

Nytt konservativt block i Ockelbo lägger gemensam budget – redo att ta makten 2022

Uppdaterad
Publicerad

Fler kameror, tiggeriförbud och ökat fokus på kärnverksamheterna – SD, M och KD lägger gemensam budget i Ockelbo. Ett första steg mot makten vid nästa val för det konservativa blocket. Bland annat ska verksamheter kopplade till migration effektiviseras med fem miljoner kronor över en tioårsperiod.

Det valtekniska samarbetet mellan Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i Ockelbo är en relation som vårdats under det senaste året.

Under onsdagen presenterade de tre partierna sig som ett nytt konservativt block och man la en gemensam budget för nästa år.

”Säkerställa välfärden”

Företagande, omsorg och trygghet är tre ledord i den gemensamma budgeten. I ett gemensamt pressmeddelande skriver partierna att budgeten ska stärka upp kärnverksamheterna: ”Till exempel ska fler vuxna i skolan ge utrymme till lärarna att vara just lärare. Fler händer i vården ska ge mindre press på befintlig personal.”

– Vi lägger in förstärkningar bland annat genom satsningar på omvårdnadspersonalen för att säkerställa välfärden i kommunen, säger Dan Brodin (KD), i pressmeddelandet.

Fler kameror och tiggeriförbud

I pressmeddelandet skriver partierna även att man vill lyfta den upplevda och faktiska tryggheten. Bland annat genom fler kameror, tiggeriförbud och en ökad dialog med medborgarna. Partierna föreslår även att socialnämnden ska få i uppdrag att effektivisera verksamhet kopplade till migration: ”Det kan röra sig om effektiviseringar inom SFI och arbetsmarknadsåtgärder för nyanlända”, skriver partierna. Målet är att spara fem miljoner kronor över en tioårsperiod.

– Minskad migration och insatser för ökad trygghet är två viktiga frågor i vår gemensamma budget, säger Liz Zachariasson (SD), i pressmeddelandet.

S: ”Välkomnar samarbetet”

– Vi välkomnar det här ur ett demokratiskt perspektiv. Det är bra att det blir tydligt vad partierna vill, säger Magnus Jonsson, kommunalråd (S)

Magnus Jonsson, kommunalråd Socialdemokraterna i Ockelbo. Foto: SVT/Signe Söderlund

*I en tidigare version av texten stod det att socialnämnden skulle effektivisera verksamheter kopplade till migration med fem miljoner kronor per år. Målet är att spara fem miljoner kronor över en tioårsperiod. Det har korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.