I bakgrunden syns tågspåren som leder till Bollnäs tåg- och busstation. Foto: SVT/arkiv

Nytt resecentrum för kollektivtrafik redo att byggas i Bollnäs

Publicerad

Bollnäs rustar upp för attraktivare kollektivtrafik. Busstationen byggs om och stadsbussarna får en ny centrumhållplats. Gång- och cykelvägar ansluts och så tillkommer en väntsal och pendlarparkeringar.

Förra veckan godkändes detaljplanen för resecentret och eftersom inga överklaganden inkommit och Länsstyrelsen inte överprövar detaljplanen är det första spadtaget inte långt borta.

Byggstart för resecentret planeras till sommaren 2019. Under ombyggnationen sätts temporära busshållplatser upp och Järnvägsgatan stängs av och Nygatan beräknas bli hårt trafikerad.

Nya turer

Stadsbussarnas turer på sträckorna Björktjära-centrum-Granberg och Ren-centrum-Heden är planerade att läggas om till 2022 för att få restid på max 20 minuter vardera. Förhoppningen är att kortare restid ska få fler människor att åka kollektivt.

Aktörerna

Det är Bollnäs kommun, Region Gävleborg, Trafikverket och privata fastighetsägare som samarbetar för att ro i land projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.