Foto: Scanpix

Nyttigt att njuta av solen

Uppdaterad
Publicerad

Varningar om risken för hudcancer berättar inte allt som solskenets inverkan på vår hälsa.

Har larmen om hudcancer gjort dig rädd för solen i sommar? Du gör klokt i att inte gömma dig inomhus, för solljuset har också starka positiva effekter.

– Vi är som organismer gjorda för att vara utomhus. Både vuxna och barn bör försöka att vara ute mer, säger Håkan Olsson, professor och överläkare i onkologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Han berättar att till exempel fiskare och bönder, som arbetar mycket utomhus, har en lägre förekomst av den farligaste hudcancertypen, malignt melanom, än befolkningen i genomsnitt.

Försiktigt på våren

Men Håkan Olsson förnekar förstås inte riskerna:

– Att bränna sig på en badstrand så att man blir röd som en gris är förkastligt. Och man ska vara försiktig på våren, när man tränar huden för mer sommarlika förhållanden.

Olsson efterlyser ett mer naturligt och avdramatiserat förhållande till solen. För solsken får huden att alstra D-vitamin, som tycks öka motståndskraften mot flera sjukdomar. Förbättrat skydd mot diabetes och blodproppar har belagts i studier, nyligen kom även rön som tyder på att D-vitamin lindrar symptomen hos barn och vuxna med astma. Brittiska studier visar också att en hög halt av D-vitamin i blodet ger ökad överlevnadschans för patienter med malignt melanom.

När det gäller psykisk hälsa är det välbekant att ljus påverkar hormonbalansen i kroppen. För lite ljus kan bidra till depression. Till största delen handlar det här om ljus som tas upp genom ögonen och direkt påverkar tallkottkörteln i hjärnan. Hur går då det ihop med ögonläkarnas enträgna uppmaningar att vi ska använda solglasögon för att undvika grå starr och andra ögonsjukdomar?

Bra solglasögon

– Det viktiga med solglasögon är ju att få bort det ultravioletta ljuset. Med bra solglasögon som inte är jättemörka får man en hel del ljus ändå, säger Jerker Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska institutet i Stockholm.

Under den här ljusa delen av året får de flesta, enligt Hetta, automatiskt i sig det ljus de behöver när de rör sig utomhus. Desto viktigare är det att fortsätta ta vara på dagsljuset när hösten börjar komma.

– Då brukar vi rekommendera att man tar promenader och ljusexponerar sig, säger han.

40 000 hudcancerfall

* Varje år drabbas cirka 40 000 personer i Sverige av hudcancer. Förekomsten ökar och våra solvanor tros vara den främsta anledningen.

* Kläder och hatt samt att undvika direkt solljus klockan 11-15 är bästa motmedlet.

* Solens ultravioletta strålar kan bidra till uppkomsten av grå starr och näthinneförändringar. Använd CE-märkta solglasögon.

* När solen skiner på oss bildas D-vitamin i huden. D-vitaminbrist kan bland annat leda till benskörhet. Vitaminet har också betydelse för vårt immunförsvar.

* Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) erbjuder gratisappen ”min soltid” som beräknar hur lång tid man kan vistas i solen utan att bli bränd.

Källor: SSM, Sjukvårdsupplysningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.