Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Erika Karlstam som är patolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt om obduktionerna av schimpanserna som sköts i Furuviksparken. Foto: Rikard Berglin / SVT

Obduktionen visar: Schimpanserna i Furuviksparken dog snabbt

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Furuviksparken offentliggjort obduktionsprotokollen för de fyra schimpanser som sköts till döds i samband med rymningen. Enligt patologen Erika Karlstam så avled alla fyra kort efter att de skjutits.

Treårige Torsten, 19-åriga Manda, 42-åriga Linda och Santino, 44, sköts alla under ett stort pådrag sedan de rymt från aphuset i mitten av december.

– Alla fyra dog av skottskador och tre av dem var skjutna i brösthålan, vilket ledde till kraftiga inre blödningar. Den fjärde schimpansen sköts i halskotpelaren, så att ryggmärgen gick av. Det ger en snabb förlamning och upphörd andningsfunktion, berättar Erika Karlstam, patolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Kan du säga huruvida schimpanserna led innan de dog?

– Vår bedömning är att de inte led. Det här är skador som leder till väldigt snabb medvetandeförlust och död inom en kort tidsperiod, max några minuter.

Hör mer från patologen Erika Karlstam i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schimpanser rymde från Furuviksparken

Mer i ämnet