På Tjuvberget i Bollnäs finns det gott om svamp. Foto: SVT

Efter regn kommer svamp

Uppdaterad
Publicerad

Kantareller, Karl Johan och kremlor. Nu är högsäsongen för svamp här.

Och efter en bra sommar vädermässigt ser det dessutom ut att bli ett riktigt bra svampår i länet.

– Det här går man ju och väntar på och laddar upp inför. Jag vill inte gå ut för tidigt i skogen, för då blir det att man bara jagar kantareller eftersom de har den längsta säsongen. Glädjen är att gå ut och kunna fylla svampkorgen med olika arter av matsvamp. Det är det roligaste, säger svampkonsulenten Monica Svensson.

Oerfarne svampplockaren bör se upp

När många kanske känner ett vemod så här inför höstens antågande, jublar svampälskarna. Efter en sommar som bjudit på en del regn och när nätterna nu börjar bli kallare mår är förutsättningarna för svamparna som bäst.

Men för den oerfarne svampplockaren gäller det att vara vaksam.

– Dels måste man känna till vilka arter man plockar och sen bör man känna till de farligaste svamparna så att man inte av misstag tar fel, säger Monica Svensson och fortsätter: en av de farligaste jag sett här är toppig giftspindling. Den har ett gift som ger sig på organen. Det är en dödligt giftg svamp, säger hon.

”Som att gå på skattjakt”

Men för Monica Svensson är det egentligen inte svampen i sig som är det viktiga.

– Det är inte så roligt att bara sätta sig ner och skörda. Utan det är väl lite det här att leta och hitta som är kul, som en skattjakt, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.