Kvinnan som mördades ville lämna sin men hann inte göra det. Mannen har dömts till 17 års fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Ockelboman mördade sin fru i hemmet medan barnen var där – får 17 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det var på nattetid i mitten av juli 2019 som mannen i Ockelbo larmade SOS Alarm om att han misshandlat sin fru och var osäker på om hon var vid liv. När polisen kom till platsen kunde de konstatera att hon var död. Gävle tingsrätt dömer mannen till 17 års fängelse för mord samt utvisning.

Försök att rädda kvinnans liv gjordes men hon dödförklarades samma natt och polisen upptäckte att parets två spädbarn låg i sovrummet intill. I lägenheten hittades även en hastigt packad resväska som innehöll barn- och kvinnokläder.

Enligt domen drabbades kvinnan av kraftigt våld mot ansikte och hals, yttre och inre blödningar, blånader samt svullnader. Rättsläkarens bedömning är att hon avled på grund av syrebrist som orsakats av trubbigt våld mot skalle och halsområde.

Mannen försökte i rätten att förklara hennes skador med att han hade ramlat på henne i badrummet när hon låg på golvet. Han uppgav även att hon skadats för att han knuffat henne i bostaden.

– En knuff kan aldrig förorsaka de skador målsägande hade, säger kammaråklagare Peter Helsing.

Tingsrättens två rättspsykiatriska utredningar visar att mannen var frisk och Peter Helsing yrkade på 16-17 års fängelsestraff. Mannen nekade till mord.

Ville lämna mannen

I parrelationen fanns det enligt domen ett långtgående svartsjukedrama mellan mannen och kvinnan. Redan i maj 2019 fanns en pågående utredning gällande olaga hot gentemot kvinnan. Och i juni hade hon hotats med att bli strypt.

– Båda gångerna blir hon dödshotad. Och i båda tillfällena och även på kvällen för mordet har mannen druckit alkohol, säger Peter Helsing.

Genom kontakt med polisen kunde kvinnan i slutet av juni erbjudas skyddat boende men hon ville inte utnyttja möjligheten omedelbart för att hon ville kunna ta med sig båda barnen dit.

Historier som skiljer sig

Enligt domen var kvinnan rädd för sin man under en längre tid och hade för avsikt att lämna honom.

Barnen har omhändertagits av socialtjänsten och placeras i familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.