I en undersökning som Håll Sverige rent gjort svarade 80 procent att de sett munskydd ligga och skräpa det senaste året. Foto: Pär Fredin / TT

Ökad nedskräpning men inga utdelade böter i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tittar på ett förslag om att småskräp som cigarettfimpar och godispapper ska kunna bötfällas. Nedskräpningen ökar också  i flera kommuner i Gävleborg, men polisen delade inte ut en enda bot för det i länet under förra året, det rapporterar P4 Gävleborg.

– Vi tycker att det vore bra om man kan verkställa boten i så många fall att alla åtminstone alla känner en person som fått den, då får den en förebyggande effekt, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent till P4 Gävleborg.

Enligt P4 Gävleborg ser kommunerna en ökad nedskräpning och kostnaderna för skräpplockning ökar också. Pengarna som skulle komma in från de föreslagna böterna är tänkta att gå till städning i kommunerna.

Men det är ett lågprioriterat brott för polisen som kan få svårt att dela ut boten.

– Polisen måste se brottet själv för att kunna bötfälla personen, säger Mikael Hedström, presstalesperson hos polisen till P4 Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.