Invånarna i Hällbo lever nära vargen Foto: SVT

Trångt mellan reviren i Gävleborg – rör sig bland människor: ”Väldigt mycket varg på länets yta”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juni blev två fårtackor attackerade och dödade av varg. Ett i en hage utanför Arbrå och ett i Gäddvik. I början av juli var det dags igen när fem får dödades av två olika vargar i närheten av Hällbo, utanför Bollnäs. Något som lett till en ökad oro bland personer som bor i det rovdjurstäta området.

I mitten av juni beslutade Naturvårdsverket att länsstyrelsen Gävleborg får fatta beslut om licensjakt av varg i regionen. Syftet med licensjakten kan bland annat vara att minska koncentrationen av varg där den är som störst för att begränsa de socioekonomiska konsekvenserna och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning.

Länsstyrelsens preliminära undersökning av vargbeståndet visar att länet berörts av 120 vargar i vinter. Vilket är den högsta mätningen någonsin i länet, enligt länsstyrelsen Gävleborg.

”Två individer fälldes”

Det innebär att vargstammen i Gävleborgs län har ökat två vintrar i rad och att vargstammen ligger en bra bit över den av Naturvårdsverket fastställda miniminivån för Gävleborgs län om 35 vargar. Något som lett till koncentration i vissa områden och att vargarna rör sig allt närmare människor.

– Vad gäller skyddsjakter efter varg under år 2020 så har Länsstyrelsen i Gävleborg beviljat två av fem ansökningar. En av skyddsjakterna överklagades till domstol av föreningen Jaktkritikerna men i slutändan fälldes två individer, en i Hofors kommun och en i Ovanåker kommun, uppger Sandra Wahlund, på länsstyrelsen i Gävleborg.

”Har flyttat in hästarna”

Länsstyrelsen rekommenderar även boende i området att sätta upp rovdjursstängsel samt att att hålla tamdjur nära bostäderna. Något som Eva Söderholm, lärare och hästägare, menar är inneffektivt.

– Rovdjursstängsel är dyra och svåra att sköta om. Exempelvis måste gräset vid stängslet alltid vara nedklippt till någon decimeter vilket är tidskrävande för stora hagar. Om man å andra sidan gör hagarna mindre behöver ändå gräs klippas eftersom djuren saknar mat i hagen. Dessutom växer många naturområden igen när vi inte kan flytta på djuren och vi går då miste om öppna landskap och åkrar. Själv har jag flyttat mina hästar från sommarbete till stallet, och grannen har hämtat in alla får, berättar Eva Söderholm.

Vargbeståndet i Gävleborgs län

  • Gävleborgs län har cirka 80 stadigvarande vargar och berörs av ytterligare 40 vargar.  
  • Naturvårdsverket har beslutat om en miniminivå i länet om 35 vargar.  
  • Under våren 2020 har länsstyrelsen Gävleborg fått in fem ansökningar om skyddsjakt för olika vargar och godkänt två stycken.  
  • Senaste licensjakten var år 2018 och då sköts två vargar. Senast i oktober 2020 fattar länsstyrelsen Gävleborg beslut om nästkommande licensjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.