Författarduon Jerker Eriksson och Håkan Sundquist har nåt enorma framgångar på kort tid. De hade arbetat många år tillsammans med musik innan de började skriva på sin första roman ”Kråkflickan” om Victoria Bergman 2008. Det blev två till om henne innan de började på en ny trilogi om Jens Hult förra året. ”Glaskroppar” är först ut.
– I början skrev vi för oss själva, lite som terapi, säger Håkan Sundquist. Jag mådde inte så bra och det visade sig att inte Jerker gjorde det heller, så började vi skicka texter fram och tillbaka till varandra. I början var det inte ens en roman...
– Nej, nej, fyller Jerker Eriksson i. Det var 200 sidor psykologi.
Men nu har de slagit igenom stort i Mellaneuropa och framför allt i Tyskland där försäljningen passerat en och en halv miljon sålda exemplar.
Ni är mer kända utomlands än i Sverige?
– Det är ganska medvetet eftersom vi tackat nej till mycket här, säger Håkan Sundquist. Det är skönt att kunna sitta och skriva och gå till Ica och handla.
– Utan att bli igenkänd, säger Jerker Eriksson.
Vad är det som tilltalar i Tyskland och Europa?
– Mörkret och snön brukar de säga, säger Håkan Sundquist. Det har också en föreställning om Sverige som ett perfekt och fint land. Och så kommer vi med de här berättelserna med pedofiler och vad du vill.
– Så vänder vi på historien och allt krockar, säger Jerker Eriksson.
De här berättelserna är nu på väg att nå andra sidan Atlanten eftersom Hollywood köpt tv-rättigehterna till trilogin om kråkflickan. Och samtidigt kommer böckerna även att översättas till den anglosaxiska världen i länder som USA, Kanada, Storbritannien, Australien och Indien. Det här har gjort att deras andra bok i den nya triologin bara är halvskriven än.
Får ni inte prestationsångest nu när allt blivit så stort?
– Skojar du? Vi har brutit hur många deadlines som helst nu, säger Håkan Sundquist.
Ni har ju varit mycket i ute i Europa den sista tiden och pratat om böckerna, är det inte dags att stänga marknadsföringen och gå tillbaka till verkstaden och jobba nu?
– Vi är ju ganska nya med allt det här, så vi har varit dåliga på att säga ifrån, säger Jerker Eriksson.
– Att säga nej har inte funnits på världskartan, men det är nog dags för det nu.