Hör kvinnojouren berätta om hur corona påverkat deras arbete med att hjälpa våldsutsatta. Foto: SVT

”Otäck tystnad i början av våren” – våld inom hemmets väggar ökar

Uppdaterad
Publicerad

I princip alla tjej-och kvinnojourer i länet vittnar just nu om ett högt tryck; många av de skyddade boendena är fulla, det ekonomiska våldet har blivit vanligare, våldet har blivit grövre samt kryper ned i åldrarna. Allt detta tros vare en effekt av coronapandemin.

Både den som utövar våld och den som är utsatt för våld nära relation har tidigare haft en frizon på jobbet, men nu under pandemin minskar andningspauserna, vilket också gör det svårare för den som är utsatt att komma ifrån och söka hjälp.

– Vi märkte av en otäck tystnad i början av våren, berättar Åsa Persson på kvinnojouren i Sandviken.

Men framåt sommaren rasslade det till i länets kvinnojourers inkorgar och telefoner och sedan dess har det varit fullt upp.

– Våldet blir grövre när de inte syns, kvinnan kanske inte längre går till jobbet och då kan männen slå oftare och hårdare, säger Persson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.