Hör vad badhuschefen tror är anledningen till att vissa föräldrar inte har full koll på sina barn som badar. Foto: Lina Abusagr/SVT

Ouppmärksamhet ett växande problem på badhus

Uppdaterad
Publicerad

Under sommartider är det en självklarhet att bada. Men föräldrarnas ouppmärksamhet är ett växande problem menar badhuschefen på Fjärran Höjder i Gävle. Allt för många föräldrar förlitar sig på att badvakterna ska ha koll på barnen.

När man kommer till Fjärran höjderbadet finns det regler man måste förhålla sig till, bland annat så finns det ett krav på att barn under tolv år måste bada med sin medföljande vuxen – för att undvika olyckor.

– Det finns de som tror att när man kommer till ett badhus så håller badvakterna koll på ens enskilda barn, men det blir svårt när det är många barn att hålla koll på, säger Johanna Thorsell, badhuschef på Fjärran höjderbadet.

Många barn drunknar

Förra sommaren drunknade 11 barn i Sverige enligt siffror från Sjöräddningssällskapet. Det handlar främst om föräldrarnas ouppmärksamhet och som många gånger förlitar sig på badvakterna som finns på badhusen.

Vem har ansvaret?

Man skulle kunna tro att badvakterna har koll på alla barn, men det yttersta ansvaret ligger hos den vuxna som som följer med barnen till badhuset.

– Badvakternas uppgift är att säkerställa att vi har en god ordning på våra bad och se till att våra gäster känner sig trygga. Är olyckan framme kommer badvakterna att hjälpa dig eller ditt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.