Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Håkansson och Maud Ljungberg kan få ett monument på tomten. Foto: Foto: Rikard Berglin/SVT / Privat

”Ola skulle pissa – då kom björnen” kan bli monument i Kårböle

Uppdaterad
Publicerad

Ola Håkansson begav sig intet ont anande ut i skymningen för att kasta vatten. Men den stillsamma kvällen förbyttes snabbt till ren kalabalik då en björn på jakt kastade sig ut ur buskarna. Nu kan händelsen förevigas med en staty i Kårböle.

Ola Håkansson håller ut armarna med ett par decimeter mellan handflatorna.

– Såhär nära min rygg sprang björnen. Hade jag sträckt ut armen hade jag kammat mittbena på den, säger han.

Björn på kalvjakt

Sambon Maud hade kvällen i fråga tagit fram sin padda för att filma en älgkalv, som kämpade sig fram genom forsen utanför parets sommarstuga i Kårböle.

Det var då som brunbjörnen dök upp – troligtvis på jakt efter älgkalven.

– Jag minns bara att jag svor något fruktansvärt. Tio svordomar på tio sekunder – min son kallar mig ”svärmor” nu, säger Maud och skrattar.

Sedan klippet ”Ola skulle pissa – då kom björnen” laddades upp på internet för elva år sedan har miljoner människor bevittnat Ola och Mauds chockartade möte med björnen.

Illustration över hur internetmonumenten kan komma att se ut. Tanken är att en QR-kod ska leda till klippet som beskrivs på monumentet. Foto: Globalconnect

Kan bli monument

Nu kan händelsen komma att förevigas med ett monument på parets tomt. Det är internet- och fiberföretaget Globalconnect som i samarbete med Instagramkontot Filmfabriken låtit svenska folket nominera sina favoritklipp.

– Vi vill föreviga de här ögonblicken med fysiska monument på platserna där de utspelade sig, säger Kamran Alemdar, kommunikationschef på Globalconnect.

Bland de tio virala finalisterna finns klassiska klipp som ”Kaj du simmar ur bild”, ”Vem vare som kasta!?” och ”Kom igen Britt-Marie!”. Totalt kommer fem av de tio finalisterna att föräras ett monument.

Snackis i elva år

Efter att björnincidenten blev viral belägrades Maud och Olas sommarstuga av journalister som ville höra om händelsen.

– Första veckan tog det en timme att handla en liter mjölk. Alla på affären ville veta om jag sett någon björn, berättar Ola.

– Än idag kommer det fram folk. Det är bara roligt, det är bara kul, inflikar Maud.

Här är klippen som kan bli monument

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.