Klagomålen om olaglig kameraövervakning ökar

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att kameraövervakning i privat hemmiljö blir allt vanligare ökar även klagomålen. En stor del av dem består av personer som upplever att de kamerabevakas av sina grannar.- Det är olagligt att filma grannens tomt, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Det behövs inget tillstånd för privatpersoner att kamerabevaka sin bostad. Det gäller både egeninstallerade övervakningssystem och kameror som är kopplade till en larmcentral.

Allt eftersom att kameror har blivit ett standardval för hemlarmsoperatörer och kameramjukvara blivit billigare och mer tillgänglig har kameraövervakning i hemmet blivit allt vanligare.

– Att döma av de telefonsamtal vi får från allmänheten är det är vår uppfattning att bevakningen i hemmiljö ökar, säger Nils Henckel.

Ny dataskyddsförordning

Den 25 maj 2018 fick Sverige en helt ny dataskyddslagstiftning, GDPR. För privatpersoner innebär det att man måste följa dataskyddsförordningen och få tillstånd om man kameraövervakar utanför sin privata sfär.

Datainspektionen, som ansvarar för tillsynen för all kameraövervakning, menar att klagomålen på olaglig övervakning sedan dess har ökat.

Från GDPRs införande under resterande 2018 fick myndigheten in 81 klagomål – under 2019 fick de in 274 klagomål. En stor del av dem är från personer som upplever att de blir kameraövervakade av sina grannar.

– Det är beklagligt att sådan här olaglig övervakning ökar, där man filmar grannens tomt. Det är en oroväckande utveckling. Det är olagligt att filma sina grannar och kan resultera i sanktionsavgifter på relativt höga belopp, säger Nils Henckel.

Krav för kameraövervakning för privatperson

Det behövs inget tillstånd för att kameraövervaka sitt privata hem under förutsättningen att,

  • kameran inte filmar en plats dit allmänheten har tillträde
  • du kamerabevakar i egenskap av privatperson
  • bevakningen bedrivs som ett led i en verksamhet av rent privat natur eller som har samband med ditt hushåll

Källa: Datainspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.