Kustbevakningen arbetar idag, fredag med att få upp den läckta oljan i Skutskär. Foto: Emma Åhlström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oljeutsläppet i Skutskär av samma typ som i Söderhamn 2011

Uppdaterad
Publicerad

Oljan som läckt ut i havet i Skutskär är med största sannolikhet likadan som den som läckte ut i Söderhamn 2011 och gjorde större delen av skärgården brun och kladdig. Tre fartyg från Kustbevakningen arbetar nu för att förhindra spridning.

Kustbevakningen jobbade med att ta upp delar av de 1 000 liter tallolja i havet utanför Stora Ensos fabrik i Skutskär under natten mot fredag men fick avbryta.

– Vi fick upp jättelite, kanske 15-20 kilo. Vid 02-tiden kunde man inte leta mer, det var för svårt att se spridningen, säger Tony Holmberg, områdeschef på Kustbevakningen.

Kustbevakningens flygplan är på väg till Skutskär under fredagsförmiddagen, just nu är det dock tjock dimma i området, men förhoppningsvis kan man få en bättre bild från luften.

– De ska göra en kartering och efter det vet vi hur mycket som har kommit ut, säger Tony Holmberg.

Kan påverka fåglar

I december 2011 läckte 800 000 liter tallolja ut från en cistern i Sandarne utanför Söderhamn. En stor del av skärgården, både havsbotten och öar, blev kladdig av den kolasåsliknande oljan.

Tony Holmberg tror inte att skadan blir lika stor i Skutskär. Där tycks även det mesta av oljan finnas kvar i hamnbassängen.

– Det var ju mycket större mängder i Söderhamn jämfört med Skutskär. Det är inte den värsta oljan som kan läcka ut men det är klibbigt och kladdigt och kan påverka fåglar bland annat, säger Holmberg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer