Oljekatastrofen i Söderhamn – företag inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen börjar rättegången mot Arizona Chemical efter den omfattande oljekatastrofen i Sandarne, utanför Söderhamn, för snart tre år sedan.

Företaget åtalas för miljöbrott efter att en oljecistern sprang läck och 800 000 liter råtallolja rann ut i havet.

Det var några dagar före jul för snart tre år sedan som en anställd på Arizona Chemical av en slump upptäckte att det forsade råtallolja ur en cistern, knappt 100 meter från havet vid Långrörshamnen.

Totalt nådde 800 000 liter varm och lättrunnen olja ett stort område där många fritidshus, badplatser och stränder ligger.

Sedan dess har ett svårt och tidskrävande saneringsarbete pågått. Och än idag pågår saneringsarbete på sina håll.

Arizona Chemicals försvarsadvokat Mikael Berglund säger till SVT Gävledala att saneringen av råtalloljan kostat företaget mer än 100 miljoner kronor hittills.

Åklagaren anser att Arizona Chemical gjort sig skyldig till miljöbrott efter brister i tillsyn och kontroll och att de därmed ska betala minst 5,5 miljoner kronor i företagsbot.

Råtallolja är enligt åtalet skadligt för människors hälsa, djur och växter.

Arizona Chemical menar att de inte varit oaktsamma och att anledningen till olyckan är ett fel som uppstod när cisternen svetsades på 1970-talet.

– Efter en omfattande utredning där man analyserat de stålplåtar som svetsats samman har det visat sig att de inte uppfyllt standarden. Felet har inte kunnat upptäckas vid normala inspektioner, säger Mikael Berglund, advokat. 

Företagets försvarsadvokat hävdar också att åtalet ska ogillas och att företaget inte ska dömas för miljöbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet