Oljeutsläppet i Sandarne märks än

Uppdaterad
Publicerad

I dag inspekterade man bryggor. Så fort vintern har släppt sitt grepp om skärgården kommer man att fortsätta saneringen efter utsläppet från Arizona Chemicals anläggning i Sandarne.

– Det är ganska mycket is fortfarande, men man kan se att det finns lite olja kvar och sen luktar det också, säger Ingrid Håstad från Havs- och vattenmyndighetens oljejour.

Det var i december 2011 som 800 kubikmeter råtallolja rann ut i havet från Arizona Chemicals anläggning. Som mest jobbade 150 personer samtidigt förra året med att ta upp oljan som fastnade längs kustbandet. Kommunen sköter arbetet och Arizona Chemical står för notan som hittills har kostat 50 miljoner kronor.  Nu i vår kommer man att starta med 40 personer som jobbar och planen är att vara klar till hösten.

– Vi kommer att jobba med fasta objekt som stenkistorna. Sen kommer vi även att gå tillbaka dit vi inte hann färdigt när det gäller land och öar. Sen väntar vi på tillsynsmyndighetens uppgifter om vi måste gå tillbaka till ställen som vi har lämnat, säger Kjell Lind, stabschef Söderhamns kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet