– Det är inte konstigt att den är här och söker föda, säger Jonas Jonsson, ingenjör mark- och exploateringsenheten i Hudiksvalls kommun om att skarven syns i centrala Hudiksvall. Foto: SVT

Omdiskuterad fågelart slår sig ner i centrala Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Den omtvistade skarven har dykt upp i Lillfjärden i centrala Hudiksvall. Åsikterna om huruvida det innebär ett problem går isär.

Skarven är en fågel med ett något skamfilat rykte. Den har brett ut sig mer och mer längs Gävleborgskusten. Bara för ett år sedan hade skarvar etablerat sig på Kastellholmen i Hudiksvalls hamn. Där skapade den vissa problem, men efter skyddsjakt lämnade skarvarna ön.

Sedan en tid har skarven också dykt upp i den populära fågeloasen Lillfjärden i centrala Hudiksvall. Men den är inte en helt välkommen gäst.

”Inget problem”

Naturfotografen Jim Bäck från Hedeviken är på besök i Hudiksvall ser inte skarven som nåt problem.

– Jag tycker att de får vara där de vill vara, säger han.

Se Jim Bäck berätta om hur han ser på saken och Jonas Jonsson, ingenjör på kommunen, berätta om den tudelade skarvfrågan i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.