Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör tror att det är bättre att det görs fler prostatacanceroperationer på ett och samma ställe så att operatörerna blir skickliga än på alla sjukhus. Därför görs det inga i Gävleborg. Foto: TT/SVT

Operationer för prostatacancer har upphört i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Inget sjukhus i Gävleborg opererar längre prostatacancerpatienter. Det är en av anledningarna till att de sjuka får vänta på att opereras. Det menar Prostatcancerföreningen. Men sjukvårdsledningen i Region Gävleborg håller inte med.

– För att blir duktig på en viss typ av operationer så krävs det en viss mängd utförda operationer, och den mängden hade vi inte när vi kom överens med Region Dalarna att prostataoperationerna skulle göras där, säger Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg som tagit ”Movemberkampanjen” på allvar och odlat en mustasch för att visa sitt stöd i kampen mot prostatacancer.

Hur påverkar det här patienterna i Gävleborg?

– Omaket att behöva ta sig till Dalarna, samtidigt så hoppas jag att vi vinner i kvalitet. Gör man fler operationer där så blir man skickligare och på så sätt undviks komplikationer.

Befarar längre köer

Det var tidigare i veckan som Prostatacancerföreningen Gävleborg oroades över att man inte längre utför den typen av operationer i Gävle eller någon annanstans i länet. Att patienter i stället skickas till andra regioner gör att köerna till att operas blir allt längre och att de som kommer utifrån, i det här fallet Gävleborg, hamnar sist i kön och får vänta ännu längre. Menade prostatacancerföreningen.

– Det är inte min bild att det är så, säger Johan Kaarme. Eftersom Dalarna haft problem med urologer som kan operera har vi skickat patienter till Örebro, Uppsala och Stockholm. Våra samarbetsregioner har samma lagstiftning som vi, hälso- och sjukvårdslagen, så de utgår ifrån dem som har störst behov. Deras läns patienter får vänta lika länge som våra.

Från att en remiss skrivits ut till att en operation utförts ligger väntetiderna mellan 130 och 190 dagar i de län dit patienterna skickas i dag.

Movember

Visa

Movember är en internationell kampanj för att uppmärksamma prostatacancer. För att symbolisera kampanjen, uppmanas män odla mustasch under novembermånad. Under denna period så äger en speciell kamp igång Mustaschkampen. Denna kampanj går ut på att du odlar mustasch från 1-30 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer