Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
PSA-test och screening borde vara obligatoriskt menar Nils Andersson i Prostatacancerförningen i Gävleborg. Foto: SVT

Stora skillnader på dödlighet i prostatacancer beroende på var du bor

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol dog 2 313 män i Sverige av prostatacancer enligt Socialstyrelsen, men de regionala skillnaderna är stora. I Gävleborg dör 65 män per 100 000 invånare – det är 20 fler än riksgenomsnittet.

Prostatacancer är den cancerform som flest män dör av, men andelen dödsfall sjunker år för år. Även om antalet dödsfall sjunker är prostatcancerföreningen i Gävleborg kritiska till de långa köerna för att få opereras och att man över huvud taget inte opererar i Gävleborg längre.

–  De skickas i stället till Örebro, Uppsala och Karolinska sjukhus bland annat. Deras redan långa köer blir då ännu längre och sist i den står förstås vi från Gävleborg som kommer utifrån, säger Nils Andersson på Prostatacancerföreningen Gävleborg.

Tror du att det är en av anledningarna till att 20 fler dör i prostatacancer här än riksgenomsnittet?

– Det är en av anledningarna. Det upptäcks fler och fler prostatacancerfalll hela tiden och våra drabbade hamnar längre och längre bak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer