Forsbacka och Hedesunda är de första meröppna biblioteken i Gävleborg. Foto: Christine Olsson/TT

Öppna biblioteket själv – med pinkod

Uppdaterad
Publicerad

Forsbacka och Hedesunda är de första meröppna biblioteken i Gävleborg. Det är ett koncept som innebär att besökare över 18 år kan använda biblioteket utanför ordinarie öppettider.

Man öppnar med hjälp av ett bibliotekskort och en pinkod.  Forsbacka har nu öppnat och nästa vecka är det Hedesunda biblioteks tur.

– Vi öppnar dessa bibliotek eftersom de är två orter som är utpekade som serviceorter i översiktsplanen 2030. Vi ökar servicen och tillgängligheten till bibliotek på orterna. Hedesunda öppnar nästa vecka, säger Petra Jonsson, avdelningschef Gävle bibliotek.

Meröppet i andra kommuner har ökat både användare och utlåningen.

– Vi når nya besökare som idag inte har möjlighet att använda biblioteket på grund av begränsade öppettider. Det är en fördel att de nu kan komma in sena kvällar och helger, säger Petra Jonsson, chef Gävle bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.