Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi fick inte reda på någonting innan det var ute i media, säger Mikael Hillman (M), 2:a vice ordförande i utbildningsnämnden i Gävle. Foto: Arvid Jansson/SVT

Oppositionen i Gävle kritisk: ”Fick inte reda på någonting”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg har berättat om hur tidigare personal på en anpassad skola i Gävle slagit larm om kränkningar mot barn. Oppositionen är kritiska till att de inte fick kännedom om missförhållandena innan SVT:s publiceringar.

Barnen på den anpassade skolan fick enligt vittnen gå utan mat, låstes ute i kylan, bältades och fick sitta på en straffbänk om de bröt mot reglerna.

– Jag är genuint chockad över att det här kan förekomma i våra verksamheter. Det är en stor brist på transparens att de som bär ansvaret för verksamheterna och personalen inte informeras, säger Wanja Delén (SD), utbildningsnämnden Gävle kommun.

Straffade barnen i Gävle

Extrainsatta krismöten

Kommunen har inlett en extern utredning i ärendet. Den 9 och 22 januari har utbildningsnämnden extrainsatta sammanträden då åtminstone delar av utredningen ska redovisas.

– Vi vill att personalen som agerar tveksamt i bevismaterialet omedelbart ska arbetsbefrias med lön i väntan på att utredningen blir klar. Och att samtliga vittnen och allt bevismaterial ska vara föremål för utredningen. Jag ställer de här kraven eftersom jag inte har informerats hur den externa utredaren ska arbeta, säger Mikael Hillman (M), 2:a vice ordförande i utbildningsnämnden i Gävle.

Enligt skolans rektor har ingen i personalen stängts av eller omplacerats.

”Hade inte tid innan media rapporterade”

– När jag fick det här till mig ville jag först säkerställa att en utredning var startad. Det gjorde att jag inte hade tid till att prata med oppositionen innan media rapporterade, säger Daniel Olsson (S), ordförande utbildningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Straffade barnen i Gävle

Mer i ämnet