Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi ser att utrikesfödda är underrepresenterade” – hör Tina Mansson Söderlund, Region Gävleborgs vaccinsamordnare. Foto: Anders Sundin/SVT

Regionens oro – utrikesfödda halkar efter i vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsgraden är lägre bland utrikesfödda än bland svenskfödda. Det menar Region Gävleborg och det oroar regionens vaccinsamordnare.

– Vi ser att utrikesfödda är underrepresenterade. Jag önskar att fler av dem bokar tider, den kan beror på en annan vaccinationsvilja eller kommunikationssvårigheter, säger Tina Mansson Söderlund, Region Gävleborgs vaccinsamordnare.

Liknande bild i övriga landet

Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten finns det stora skillnader i hur många av de äldre i Sverige som har vaccinerats. SVT rapporterar på fredagen om att utlandsfödda över 80 år är vaccinerade i mycket lägre grad än personer i samma ålder som är födda i Sverige. Lägst är vaccinationsgraden bland personer födda i Afrika, Mellanöstern, Sydamerika och Asien, och skillnaderna syns även i de lägre åldersgrupperna.

Hör henne mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet