Hör hur Nordanstigs kommun lyckats nå utrikesfödda med vaccinering Foto: Lari Honkanen/SVT

Lyckad insats i Nordanstig för att få fler utrikesfödda vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg har tidigare uttryckt oro över att utrikesfödda halkar efter i vaccineringen mot covid-19. Men genom en riktad satsning har Nordanstig lyckats nå denna grupp.

Att boka tid för vaccinering mot covid-19 är krångligt nog som det är. Kan man inte svenska, saknar läs- och skrivförmåga eller saknar bank-ID, blir det inte lättare. Därför har Nordanstigs kommun gjort en stödinsats för att nå ut till personer som inte på egen hand bokat in sig för vaccinering. 

– Från början tänkte jag att det skulle gå jättedåligt, men det har tvärtom gått jättebra, säger Abdi Siad Khalif, integrationsassistent på Arbetsmarknads- och flyktingenheten i Nordanstigs kommun.

Coronaviruset i Gävleborg

Hjälpt över 40 personer

Genom att sitta bredvid och instruera hur man ska göra med bank-ID, har personal på kommunens Arbetsmarknads- och flyktingenhet lyckats hjälpa över 40 personer att boka vaccionationstid. Det är 90 procent av alla som insatsen riktats till.

Tack vare Abdi Siad Khalifs språkkunskaper har man spelat in informationsvideor om vaccineringen på somaliska och arabiska som kommunen delat på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet