Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemlingbyborna är oroliga för nya översvämningar efter förra årets skyfall. Foto: Rikard Berglin/SVT

Hemlingbybäcken i Gävle har ändrat beteende – oro för nya översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Hemlingbybäcken i Gävle har de senaste åren svämmat över allt oftare i samband med kraftiga regn. Husägarna längs bäcken är efter förra årets stora översvämning rädda för att åter få sina hem förstörda av vattenmassor och vill att kommunen agerar.

– Min man och jag fick hålla i oss när vi skulle gå över här för att vi inte skulle följa med, säger Yvonne Hedström där hon står på grusvägen framför sitt hus i Hemlingby.

Boende i området berättar för SVT att bäcken de senaste åren ändrat beteende och att vattenmassorna nu stiger i en rasande fart när det kommer kraftiga regn.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Boende efterlyser krafttag

Sist steg vattennivån med 1,5 meter på bara några timmar. Flera boende tror att fenomenet har att göra med nybyggnationer uppströms. Grönytor som tidigare absorberade regnvattnet är nu täckta av asfalt och vattnet rinner direkt ner i bäcken.

Kommunen har rensat undan grenar och grus som stoppat upp flödet i bäcken men de åtgärderna räcker inte menar de boende.

Kommunen lovar åtgärder

Eva Jackson är sektorchef för livsmiljö på Gävle kommun. Hon har förståelse för att husägarna längs bäcken vill ha en snabb lösning på problemet men menar att det krävs ett helhetsgrepp för att förstå vilka insatser som krävs.

– För oss så är det viktigt att vi gör kloka åtgärder. För det jobbar vi nu gemensamt inom kommunkoncernen med att ta fram ett analysmaterial. Utifrån kartor och höjdsättning tar vi fram en digital modell för att simulera olika vattennivåer i ledningsnät och på markytan, säger hon. 

Analys klar i höst

Kommunens analys ska vara klar i höst. När de boende i Hemlingby får hjälp återstår dock att se.

– Mindre åtgärder kan eventuellt komma att ske under 2022 men mer sannolikt så kommer det att bli längre farm, under kommande barmarkssäsong, säger Eva Jackson. 

Hör Hemlingbyborna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet