Foto: TT / SVT

Oro för skarvinvasion i strandnära villakvarter i Sandarne

Publicerad

På sistone har ett stort antal skarvar observerats i bostadsområdet Lervik, i Sandarne vid Söderhamns kust. Nu finns oro för att skarvarna ska expandera sin närvaro i området.

Skarvarna har blivit det stora samtalsämnet i de strandnära bostadsområdena Lervik och Kjeratten i Sandarne. På sociala medier kan man se ett stort antal skarvar i träden vid skogspartiet närmast villakvarteret Lervik.  

– Det är synd, för det är så idylliskt här annars, säger Ann-Britt Haglund, en av de boende i området. 

– Man ser inget slut på det, de bara ökar till antal, säger maken Christer Haglund.

Osannolikt etableringsområde

Men Elina Eriksson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg, menar att det är väldigt osannolikt att skarvarna skulle börja häcka i bostadsområdet, då de är skygga fåglar till sin natur.

– Skarvarna i Söderhamns skärgård har sina fasta kolonier på öarna Myrskär och Kråkskär, nån kilometer från Lervik. Men de har besökt skogsdungen vid Lervik för att hämta byggmaterial i form av grenar till sina bon, säger Elina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.