Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att följa med jägaren Jan Källström och hans kollega ut i skärgården – där han berättar mer om hur jakten på skarv varit – och hur de jobbar. Foto: SVT Nyheter / FREDRIK SANDBERG / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så går skarvjakten till – följ med jägarna ut i Söderhamns skärgård

Uppdaterad
Publicerad

Flera små öar längs Gävleborgskusten är sedan några år tillbaka belägrade av tusentals skarvar. Just nu pågår skyddsjakt på fåglarna för att försöka minska risken för allvarlig skada på fisk och att skarvarna tar över fler öar.

De senaste åren har skarvpopulationen ökat kraftigt i Gävleborg och enligt länsstyrelsen senaste inventering finns det uppemot 3 600 skarvbon längs kusten. Bara i Söderhamn räknar man med att det finns över 10 000 skarvar.

Från och med 1 april och fram till 1 november får 1 300 skarvar skjutas i Söderhamns skärgård. Jan Källström och Simon Nordin är två jägare som är en del av skyddsjakten i skärgården.

”Det gäller att nöta”

Simon har skjutit över 250 skarvar.

– Det gäller att nöta. Jag kommer ut tidigt på morgonen och sitter en bra bit in på förmiddagen, berättar Simon som går på Naturbruksgymnasiet i Ljusdal.

– Att jaga skarv är en otroligt rolig jaktform. Jag känner också att vi gör något viktigt.

– Förutom att de förstör delar av skärgården orsakar de också stora påfrestningar på fiskbestånden. När man skjuter en skarv kan den ha hela halsen full med strömming, uppemot 10-15 stycken, förklarar Simon.

Växtligheten dör

Skarven bosätter sig på de små öarna i skärgården där växtligheten dör av deras spillning och kvar blir kala träd. Fåglarna söker sig därefter, när de andra skarvtäta öarna blir fulla, vidare till nya öar att bygga bo på.

Men att jaga skarv är inte helt enkelt. Det kräver en hel del tålamod. Vid ett gömsle vid strandkanten sitter Jan och Simon kamouflerade.

– Vi har satt upp bulvaner och vettar för att locka in skarven mot land. När skarven närmar sig gäller det att sitta blickstilla. När de kommer in i hagelhåll och viker upp vingarna, då gäller det att skjuta.

”Resultatet ser vi nästa år”

Nu börjar jakten på skarv gå mot sitt slut.

– Vi har ungefär hälften kvar av de 300, säger Jan Källström, kommunjägare i Söderhamn, som också är nöjd med jakten.

– Resultatet av jakten kommer vi se nästa år, till våren tror jag. Det är då vi märker vad den här jakten har gett för resultat. Men jag tycker att det har gått riktigt bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer