Skyddsjakt på 500 skarvar beviljas utanför Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamns kommun lämnade in fyra ansökningar om att få skrämma, pricka ägg och skyddsjaga skarv för att få bukt på problemen med i Söderhamns skärgård. Nu har de fått svar från Länsstyrelsen Gävleborg: skyddsjakt beviljas.

Områden där fisk leker ses som känsliga skyddsområden och där beviljas skyddsjakt. Däremot har Länsstyrelsen avslagit de delar av ansökningarna som handlar om störning, skrämsel och att pricka ägg.

Elina Eriksson.

– Vi är inne i juni och då har de flesta ungarna i stort sett ändå kläckts. Plus att äggprickning skulle påverka populationen så pass mycket att det skulle bli en skrämselåtgärd. Vi anser att för att skydda fiskpopulationen räcker det med skyddsjakt, säger handläggare Elina Eriksson.

Totalt får 500 storskarvar får skjutas i området runt Sandarne vid Söderhamns kust. I havsvikarna vid Skärså, Simpviken, Inre Lötviken och Norrfjärd beviljas skyddsjakt för att förhindra allvarlig skada på känsliga fiskbestånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer