Hudiksvalls kommun jobbar på en ny ansökan om skyddsjakt på skarv som ska skickas in till Länsstyrelsen. Foto: Targn Pleiades/Sportfiskarna Robin Herzog, SVT

Hudiksvalls kommun skickar ny ansökan om skyddsjakt på skarv

Uppdaterad
Publicerad

Efter Länsstyrelsens nej till skyddsjakt på skarvar på Kastellholmen utanför centrala Hudiksvall tar kommunen nya tag.
– Skarven ska inte vara på Kastellholmen, vi skickar in en ny ansökan så snabbt som möjligt, säger Jonas Jonsson, ingenjör på mark- och exploateringsenheten i Hudiksvalls kommun.

Kommunen uppger att en ny ansökan kommer att skickas in till Länsstyrelsen för att en överklagan tar längre tid att handlägga.

– Då är det Förvaltningsrätten som tar upp ärendet och det kan ta flera månader. Nu jobbar vi aktivt med frågan och en ny ansökan skickas in senast nästa vecka skulle jag säga, uppger Jonas Jonsson.

Ekonomiska skador lyfts

I den nya ansökan kommer formuleringen av problemet att kretsa mer kring den ekonomiska skadan som skarvarnas etablering på Kastellholmen har medfört, enligt kommunen. Men mer vill Jonas Jonsson inte säga.

– I vår tidigare ansökan var vi mest inne på att skarvarnas etablering är oestetisk och tryckte på närheten till staden, nu ser vi mer på den ekonomiska skadan, säger han.

Missnöjda invånare

Länsstyrelsen prioriterar skyddsjaktsärenden och ska kunna ge besked inom två veckor från och med att en ansökan inkommit. Men redan i dagsläget har en hel del påtryckningar inkommit till kommunen från invånare som vill att skarvarna försvinner.

– Det här är något invånarna prioriterar. Det är en olycklig plats skarvarna valt att etablera sig på, men det finns lagar och regler och de förhåller vi oss till, säger Jonas Jonsson.

Tickande klocka

Skarvarna på Kastellholmen kan utgöra en kamp mot klockan eftersom fåglarna vanligtvis väljer att stanna kvar där de inte blir störda. Och deras frätande avföring som så småningom kan få växtligheten att dö ut och göra ön spöklik, hjälper inte kommunen.

– Får skarvarna vara i fred där de häckar håller de sig kvar så länge de kan, säger Evelina Eriksson, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer