Foto: Markus Dahlberg/SVT

Här jagas skarven i Ljusne – ”Är rädd för att det är för sent”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag ger sig sportfiskeklubben i Ljusne ut i båt. De får skjuta skarv men jakten är svår, fokus ligger istället på att skrämma.

– Vi räddar i alla fall några öringar, förhoppningsvis, säger ordförande Thomas Thyr.

I Hudiksvall har skarvar varit på väg att etablera sig på stadsnära Kastellholmen, för tillfället tycks de ha skrämts i väg. Länsstyrelsen har avslagit ansökan om skyddsjakt.

I grannkommunen Söderhamn är det är tredje året som Ljusne sportfiskeklubb har blivit beviljade att skyddsjaga 30 skarvar samt skrämma dem i Ljusnans mynningsområde. Den här tiden på året släpper nämligen vattenkraftbolaget ut hundratusentals lax- och öringssmolt vilket blir som en buffé för skarven som väntar på kobbarna i närheten.

Med en gasolkanon som smäller dygnet runt, några fågelskrämmor och framförallt genom att åka båt och skjuta särskilda fyrverkerier försöker klubben skrämma skarvarna från området. Fåglarna visar dock små tecken på att försvinna helt.

– Vi är rädda för att det är för sent, men det känns som att vi bromsar katastrofen litegrann i alla fall, säger Thomas Thyr.

Spöklika öar i Sandarne

Skarvarna häckar och bor på två spöklika öar i Sandarne, några kilometer norrut, där de håller på att inta även en tredje ö. Där tillåts dock ingen skyddsjakt.

Ljusne sportfiskeklubb vädjar om hjälp från högre instanser.

– För att det här ska bita måste det till en allmän jakt eller att man får göra något åt beståndet på allvar. Det får inte se ut så här, nu intar skarven hela skärgården, säger Thomas Thyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.