Hudiksvallsborna stördes av skarvar – plötsligt är fåglarna borta

Uppdaterad
Publicerad

Skarvarna som hade etablerat sig på Kastellholmen i Hudiksvalls hamn verkar ha lämnat ön. Enligt uppgifter till SVT är det ortsbor som tagit saken i egna händer när Länsstyrelsen sagt nej till skyddsjakt.

Sedan i fredags har det inte setts till några skarvar alls på Kastellholmen. När SVT besökte ön tillsammans med kommunen för knappt tre veckor sedan var de där i hundatals.

SVT har fått uppgifter om att någon eller några personer som tröttnat på skarvarna har tagit till egna metoder för att få bort dem.

Får inte aktivt störa fåglarna

Exakt vad de har gjort vill de inte berätta.

– Enligt Länsstyrelsen så får man vistas på platsen så länge man inte aktivt stör fåglarna. Du får inte åka till platsen med syfte att skrämma dem. Till exempel åker vi från kommunen hit för sköta parkanläggningen, det har vi gjort i många år, men vi åker inte hit för att skrämma fåglarna, säger Jonas Jonsson på Hudiksvalls kommun.

Inget förändras för kommunen

Kommer då kommunen att ta tillbaka sin ansökan om skyddsjakt när fåglarna nu är borta?

– Vår ansökan är fortfarande högt aktuell. Vi har sökt på en femårsperiod och vi vet ju inte om skarvarna har lämnat ön för gott eller om det är tillfälligt. Vi har sökt om att få ta ner skarvbon och ser fortfarande att Länsstyrelsen behandlar ansökan precis som från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.