Polisen sköt varningsskott under insatsen i Hofors. Foto: SVT

Orsakade stor evakuering – nu häktas Hoforsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som låg bakom den stora evakueringen i Hofors i söndags har häktats misstänkt för hot mot tjänsteman vid tre tillfällen. Han kan dömas till ett fängelsestraff.

Mannen som häktats är i 55-årsåldern och Hoforsbo. Han häktas misstänkt för hot mot tjänsteman en gång i maj samt två gånger i oktober, något som Gefle Dagblad var först med att berätta om.

Förra veckan kom Kronofogden till mannens bostad för att göra en utmätning av en av mannens bilar. Han blev då aggressiv, satte sig i en annan bil, körde på tjänstemannens bil och försvann sedan från platsen. Mannen anhölls då i sin frånvaro misstänkt för flera brott.

Hotade att skjuta

När polisen skulle gripa honom på lördagskvällen hotade mannen att skjuta och polisen fick skjuta ett varningsskott. Mannens vapen visade sig sedemera vara någon form av luftpistol. Till slut kunde dock mannen gripas.

Men under natten till söndagen påstod mannen att hans hus var apterat med sprängmedel, vilket ledde till ett större polispådrag med nationella bombskyddet och en evakuering av ett trettiotal hus i området.

Sa att han skulle spränga polishuset

Anledningen till att man tog hotet på så pass stort allvar var att mannen i maj hotade att spränga polishuset.

– Jag förstår att man bedömde att man måste evakuera, att situationen kunde vara så pass allvarlig, säger kammaråklagare Micael Dahlberg.

Inget sprängmedel hittades dock i bostaden.

Mannen är tidigare dömd

Mannen är dömd för våld och hot mot tjänsteman tidigare, han har bland annat sparkat en polis ansiktet. Enligt honom själv har han befunnit sig i en pressad ekonomisk situation.

Åtal mot mannen ska väckas senast den 10 november och han riskerar ett fängelsestraff.

– Det är utgångspunkten, säger Micael Dahlberg.

Se bilderna från avspärrningarna (2020-10-25):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.